Asoss Bölgesi Tanıtımı

Behramkale, Athena Tapınağı ve Assos Ören Yeri

7,5 Km. Behram köyünün tepesinde kurulu kale, tapınak ve antic kent. Köy 1487 yılından beri aynı adı (Assos) taşımaktadır. Arkaik dönemin önemli liman kentlerinden biri olan Assos Antik Kenti ve kentin en yüksek noktasında yer alan, tarihi milattan önce 525 yılına uzanan Athena Tapınağı günümüzde Behramkale sınırları içindedir. İlk olarak 1800’lü yıllarda kazı yapılan bölgede, 1981 yılından beri aralıksız olarak kazı çalışması yürütülmektedir. Assos’a Bizans döneminde verilen Makhramion ya da kısaca Makhram adnın günümüzdeki Behram kelimesinin kökeni olduğu söylenmektedir.
MÖ. 6.yüzyılda kurulan Assos antik kenti, sönmüş bir volkanik tepe üzerinde yer aldığı için yapımında işlemesi zor ama son derece dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştı. Bu kentte yapılan lahitler antik dünyada çok meşhurdu ve bedenin hızlı bir şekilde toprak olmasını sağladığı için “insan yiyen lahit” olarak adlandırılırlardı. Anadolu’nun birçok yöresine Assos’tan lahit gönderilirdi. Assos aynı zamanda bir süre filozof Aristoteles’in bir süre yaşayarak bir felsefe okulu kurmuş olmasıyla da önemliydi. Kentin en yüksek noktasında bulunan Athena Tapınağı adını, Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena’dan alır. Athena şehrin koruyucu tanrıçasıdır. Anadolu’da inşa edilen ilk ve tek Dor düzenindeki tapınak olan yapı, olağanüstü manzarasıyla da ilgi çeker. Assos’ta ayrıca Roma dönemi antik tiyatrosu, agora, nekropol (mezarlık) ve surlar da görülebilir. Örenyeri haftanın her günü açıktır. Yaz Dönemi (15 Mart – 24 Ekim) 09:00 – 21:30, Kış Dönemi (25 Ekim – 14 Mart) 09:00 – 18:00 arasında gezilebilir. Gişeler bir saat öncesi kapanır. Telefon Numarası : 02867217218

Antik Assos Limanı 

9 Km. Assos Limanı, daracık taş sokaklardan oluşan, yüzyıllık taş yapıların yer aldığı, tesislerin önlerindeki ahşap iskelelerden denize girmenin mümkün olduğu oldukça şirin bir bölge. Balık restoranları, çay bahçeleri, dondurmacılar ve hediyelik eşya tezgahlarıyla çevrili sahil yüzyıllar öncesinin antik havasını koruyor. Mendireğin kırmızı ve yeşil fenerleri antik kentin sütunlarının üzerinde bulunuyor. Akşamları mendirekte oturmak, balık tutmak da bir gelenek olmuş durumda.
Not: 2021 Yazında yapılan koruma çalışmaları sebebiyle Antik Liman ve limandaki tesisler kapalı olabilir.

Murat Hüdavendigar Camii

7,7 Km. Murat Hüdavendigar Camii, Osmanlı sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından 14.yy ‘da yaptırılmıştır. Osmanlı’nın kendine özgü eserlerinden olan cami, tek kubbeli ve kare planlı olarak inşa edilmiştir. Antik kent sınırları içinde ve bölgenin tepesinde yer alan camiinin içinde yer alan kadırga resimleri, Osmanlı cami mimarisinde sık karşılaşılmayan bir örnek oluşturuyor.

 

Murat Hüdavendigar Camii’nden daha önceki dönemlerde bölgede kurulu olan Cornelius kentinin kapısı, bu caminin kapısına dönüştürülerek inşa edilmiştir. Kapının bulunduğu alana Murat Hüdavendigar Camii inşa edilirken Cornelius Kilisesini onartan Kral Skamandros’un kapıya yazdırdığı yazılara dokunulmamıştır. Sadece haç işaretinin iki kanadı kırılmıştır. Camii halen ibadete açıktır. Ziyaretinizi ayarlarken göz önünde bulundurunuz. 

Murat Hüdevendigar Köprüsü 

7,6 Km. Murat Hüdavendigar Köprüsü, Behramkale köyünün kuzeyinde, Tuzla (Gemedere) çayı üzerinde, Behramkale Paşaköy yolundadır. Araç geçişine kapalıdır.

Uzunluğu 80 m, genişliği 3.50 m olan köprünün dört gözü bulunmaktadır. Kuzeyden üçüncü, güneyden ikinci kemeri 15 m genişlikte ve diğer kemerlerden geniş ve yüksek tutulmuştur. Köprünün kemerleri sivri kemer formunda yapılmıştır. Çayın güney kenarı kayalık ve dik olduğundan köprünün güney kenarında bulunan kemerleri bir eksik tutulmuştur. Kesme taşlardan yapılmış olan köprü ince ve estetik bir görünüme sahiptir.
Köprünün yapım kitabesi bulunmamaktadır. Fakat köprü mimari özellikleri nedeni ile erken Osmanlı dönemi özellikleri göstermekte olup, uzmanlar Behramkale Murat Hüdavendigar camii ile aynı zamanda (XIV. yüzyılın ikinciyarısı) yapıldığını düşünmektedir. 

 

Apollon Smintheion 

19,1 Km. Smintheion kutsal alanı, eski çağlarda Troas’ın önemli kült merkezlerinden biridir Anadolu’da Geç Hellenistik Dönem’in önemli kutsal alanlarından biri olan Apollon Smintheus Kutsal Alanı (Smintheion) İÖ 5000 civarına tarihlenen bir prehistorik yerleşime ait kalıntılar tespit edilmiştir.Apollon Smintheus Tapınağı, eski adıyla Külahlı olarak bilinen Gülpınar Beldesi’nin kuzey-batısıyla, kuzey doğusu arasında kalan vadinin başlangıç eteklerinde Bahçeler-içi olarak adlandırılan mevkide yer alır. Ören yerinde yer alan Apollon Smintheus Tapınağı da Hellenistik dönem için konusunu Homeros’un Ilyada Destanı’ndan alan kabartmaları yanında mimarî tasarım ve stili ile dikkatleri üzerinde toplar.M.Ö.150 yıllarında Ion stilinde yapılan tapınak, Kuzeybatı Anadolu’da, Troas bölgesinde bugün için tek örnektir. Tapınak’ta Hellenistik Çağ Anadolu mimarlığına imzasını atan Mimar Hermogenes’in uyguladığı pseudodipteros (yalancı iki sıralı sütun) plân tasarımı kullanılmıştır.

Örenyeri haftanın her günü açıktır. Yaz Dönemi (15 Mart – 24 Ekim) 08:30 – 18:00, Kış Dönemi (25 Ekim – 14 Mart) 08:30 – 17:30 arasında gezilebilir. Gişeler daha önce kapanır.

Babakale 

23 Km. Babakale Kalesi, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin Babakale köyü’nde bulunur. Anadolu’nun en batı ucunda bulunmaktadır. 1723 yılında yaptığı deniz seferinde fırtınadan korunmak için Ayvacık kıyılarına sığınan Padişah III. Ahmed yöre halkının korsanların saldırılarından muzdarip olduğunu öğrenir ve buraya bir kale yapılmasını vezirine emreder. Vezir Damat İbrahim Paşa da kalenin yapımında Kaptan-Derya Mustafa Paşa’yı görevlendirir. Ayrıca yayınlanan ferman ile bu kalenin yapımında çalışan mahkumlar da özgürlüklerine kavuşmuşlardır. Burada bulunan bir tarihi çeşme de inşaat sırasında su ihtiyacını karşılamak için 5 kilometrelik bir su hattı çekilerek yapılmıştır.

Troya Müzesi ve Troya Ören yeri 

71 Km. Troya Müzesi, Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer almaktadır. 3.000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alana sahiptir. İnşasına 2013 yılında başlanılmış, 2015 yılında duran çalışmalara 2017 yılından bu yana devam edilmiş ve 2018 yılı Ekim ayında açılmıştır. Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenmektedir. Müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama (anın veya hikâyenin ışık oyunlarının da yardımıyla üç boyutlu olarak modellenmesi) dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımları yapılmaktadır. 

“Çanakkale Arkeoloji Müzesi” içindeki tüm eserler taşınmış olup “Troya Müzesi” olarak; 18.03.2019 tarihinde Resmi olarak açılmıştır. Eski Binası Artık kapalıdır. “Çanakkale Müze Müdürlüğü” bu yeni adresinde hizmet vermektedir.

 

Müze ve Ören yeri haftanın her günü açıktır. Yaz Dönemi (15 Mart – 24 Ekim) 09:00 – 19:00, Kış Dönemi (25 Ekim – 14 Mart) 09:00 – 18:00 arasında gezilebilir. Gişeler yarım saat önce kapanır. Merkez İlçe, Tevfikiye Köyü, Truva 6 sokak No:12
Telefon: 0 286 217 67 40

Antik Sütunlar 

51 Km Koçali granit sütun ocakları Ezine ilçesi’ne bağlı Yahyaçavuş Köyü’ne giderken köye 2 kilometre mesafededir. Antik granit ocakları bölgesinde bazıları tahrip edilmiş 7 granit taş sütun bulunur. Çapları 1,4 mt. Uzunlukları 11,5 metredir. Çevresinde herhangi bir tesis vs. bulunmaz. Serbestçe gezilebilir.

Adatepe Zeytinyağı Müzesi

 

32,5 Km. Zeytinyağı “Fabrika – Müzesi” 2001 den beri yerli yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor.

Küçükkuyu’daki tarihi sabunhane binası restore edilerek, bir yandan kuru baskı tarzında zeytinyağı üretimine devam edilirken, öte yandan civar köylerden toplanmış zeytin, zeytinyağı ve sabun üretimine ilişkin çeşitli araç -gereç ve aksesuarlar fabrika binasında sergileniyor.
Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik objeler görülebilir. Aynı zamanda geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniği de açıklamalı olarak sergilenmekte.

Müze haftanın her günü açıktır. Saat 09:00-17:30 arasında ücretsiz gezilebilir. Eski Sabunhane Binası, İlkokul yanı. Küçükkuyu-Çanakkale
Telefon: 0 286 7521303

 
Ayrıca restore edilmiş binaları ile Adatepe Köyü sadece 37 Km ve Yeşilyurt Köyü sadece 34 Km. Günübirlik veya Yarım Günlük geziler düzenleyebilirsiniz. Pasaportunuz ve Vizeniz varsa 33 Km. ileride Küçükkuyu Feribot Limanından Midilli’nin Petra Limanına geçiş yapabilirsiniz. Bilgi almak için Dentur Avrasya’yı arayabilirsiniz. 0 286 752 00 52 veya 0 530 916 78 78

 

Denize Girmek İçin

       ·        Sivrice Koyu 9 Km. (Bolca Restaurant ve Beach Bulunur)
·        Sokakağzı 12 Km. (Bolca Restaurant ve Beach Bulunur)
·        Kadırga Koyu 13 Km. (Bolca Restaurant ve Beach Bulunur)
·        Antik Liman 9 Km. (Bolca Restaurant ve Beach Bulunur) 2021 Yazında Kapalı Olacaktır.
·        Akliman 24 Km.
·        Yeşilliman 5 Km. (Bakir koydur.  Bir tek tesis vardır